Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ententefloralesi/public_html/slo/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Krizeca vas

leto: 2006
kategorija VAS: Križeča vas
nagrada: srebrno priznanje
povezave: www.studenice.si

Občina Poljčane je bila ustanovljena leta 2006, ko se je odcepila od Občine Slovenska Bistrica. V občini živi približno 4.500 prebivalcev in leži na južnem robu Podravske regije. 02. Junij je v koledarju občine posebej zabeležen dan, ki ga vsako leto počastimo kot občinski praznik in dan, ko se spomnimo, kako se je daljnega leta 1846, v zgodnjem nedeljskem dopoldnevu v Poljčane pripeljal prvi vlak po novo nastali železniški progi Gradec – Celje.

Občino Poljčane lahko razdelimo na tri različne naravne enote. Na severu nas obdaja pisan in poseljen, reliefno razgiban in kmetijsko usmerjen svet Dravinjskih goric. V osrednjem delu je Dravinjska dolina s samo reko Dravinjo in zakladnico tukaj živečih rastlinskih in živalskih vrst. Jug občine zajema apnenčasto pobočje Boča, ki se vzpne do skoraj 1000 metrov nadmorske višine.

Boč velja za zaključek Karavanških Alp, ki se preko Donačke gore zaključijo v Panonsko nižino. Posebej poznan je po rastišču Velikonočnice, ki v svojem razcvetu v spomladanskem času na ogled privablja številne pohodnike iz vse Slovenije. Kdor se odpravi do vrha in se povzpne na razgledni stolp je v ugodnih vremenskih razmerah nagrajen s čudovitim razgledom po okoliških krajih od Maribora, Dravskega polja, do meje s Hrvaško in čez njo, do Pohorja in še kam. S sprehodom po markiranih planinskih in gozdnih učnih poteh s katerimi je Boč dobesedno prepreden, lahko odkrijete neokrnjeno naravo v ohranjenih gozdovih, cvetočih travnikih in številnih kraških pojavih.

Zavidljiv odstotek površin v Občini Poljčane je vključenih v območja NATURA 2000, kar priča o visoki stopnji ohranjene narave. To so tista območja, ki so izjemnega pomena za ohranjanje biotske raznolikosti na nivoju Evropske skupnosti. V občini Poljčane najdemo ta območja na pobočju Boča, ter ob porečjih reke Dravinje, Ličence in v sami Dravinjski dolini.

Občina je z letom 2009 s projektom »Učilnica v naravi« pridobila naziv občina izobraževalnega turizma. Z omenjenim projektom lahko danes izpostavimo mrežo nekaterih učnih, kolesarskih in pohodniških poti, ter dva učna poligona. Permakulturni poligon za samooskrbo Dole in Poligon za ekoremediacije. V Križeči vasi si obiskovalci lahko ogledajo Etnološko vas z mlinom na veter za mletje žita, kmečko izbo in staro prešo, ter spoznajo kako so včasih delovali oglarji v oglarski kopi. V občini deluje Razvojni center narave, ki je sicer del občinske uprave in deluje kot turistično informativni center, predvsem pa kot center povezovanja občine s številnimi institucijami, ki delujejo na področju razvoja podeželja (fakultete, šole, razvojne agencije,..).

Novost v naši občini je nova podoba tržnice v Poljčanah, s katero smo dali priložnost tistim, ki želijo domače kulinarične dobrote in druge kmetijske pridelke ponuditi lokalnemu prebivalstvu in širši javnosti, ter s tem sporočiti pomembnost ohranjanja pridelave domačih izdelkov.

Veseli smo, da lahko naše aktivnosti povezujemo s sosednjimi občinami in skupaj z njimi ustvarjamo nove učne, raziskovalne, turistične vsebine in aktivnosti v naravi, lokalna ponudba in lokalna samooskrba s hrano pa je dodana vrednost našim aktivnostim in dejavnostim v okolju, ki jih izvajajmo. Zato je naše vodilo, da vsak, ki prihaja k nam lahko uživa v neokrnjeni naravi v dolini pod Bočem ob reki Dravinji, se izobrazi in okusi kulinarične dobrote domače kuhinje.

Številni projekti v občini so bili uspešno izvedeni. Njihovo uspešnost merimo v realizaciji le teh in uresničevanju na področju prakse. Mnoge povratne informacije in pohvale so potrditev, da so naše odločitve pravilne in uspešne. Zavedamo pa se, da nam naša geografska lega, neokrnjena narava in pozitivna naravnanost lokalnega prebivalstva nudi še številne možnosti za naš skupni lepši jutri.

  • Flyer
  • Opis: Križeča vas 2006

Galerija slik

Več iz te kategorije:

Warning: Illegal string offset 'style' in /home/ententefloralesi/public_html/slo/libraries/cms/module/helper.php on line 234

Warning: Illegal string offset 'style' in /home/ententefloralesi/public_html/slo/libraries/cms/module/helper.php on line 251