Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/ententefloralesi/public_html/slo/libraries/cms/application/cms.php on line 464

Nova Gorica

leto: 2000
kategorija MESTO: Nova Gorica
nagrada: bronasto priznanje
povezave: www.nova-gorica.siwww.novagorica-turizem.com

V pokrajinsko raznoliki Vipavski dolini, kjer se reka Soča v svojem teku umiri, a jo z njeno modro zeleno barvo še spremlja in zaznamuje, leži Nova Gorica. Nova Gorica je mlado mesto, ki ima skupaj z okolico 32.000 prebivalcev. Lega ob slovensko-italijanski meji omogoča živahen kulturni, turistični utrip in dnevne stike med Slovenci in Italijani.

V samem mestu deluje Primorsko Dramsko Gledališče, Kulturni dom, Goriška knjižnica Franceta Bevka, ena izmed največjih knjižnic v Sloveniji, ter druge institucije, društva in zveze. Za aktivno preživljanje prostega časa mesto ponuja Športni park z različnimi športnimi objekti, plavalni bazen, dve nogometni igrišči, več teniških igrišč, na reki Soči pa so tudi kajakaške proge, kjer prirejajo tekme višjega ranga za slalom, kajak in kanu. Poleg tega pa je v neposredni bližini mesta na voljo konjeniški center, teren za jadralno padalstvo, zmajarstvo, kolesarjenje.

Ponudba Nove Gorice in okolice vključuje številne naravne zanimivosti, spomenike, stare vasi, cerkve, dvorce ter graščine. Na robu mesta se na vzpetini Kostanjevica dvigata cerkev Gospodovega Oznanjenja Mariji in k njej prizidan frančiškanski samostan s knjižnico patra Stanislava Škrabca in grobnico zadnjih članov francoske kraljeve rodbine Burbonov. Med kulturnimi znamenitostmi so ogleda vredne tudi Trg Evrope, Muzejska zbirka Kolodvor - Državna meja na Goriškem od 1945 do 2004, Solkanski most z največjim kamnitim lokom na svetu, Grad Kromberk in Sveta Gora.

Nova Gorica in njena okolica je poznana po dobri kuhinji – restavracijah, gostilnah, turističnih kmetijah, osmicah in vinskih kleteh. Spodnja Vipavska dolina pripada vinorodni deželi Primorski, vinogradništvo in vinarstvo imata tu bogato tradicijo.

Novogoriške ulice so polne botaničnih zanimivosti. Kljub nenehni rasti mesta je v njem ostalo lepo število eksotičnih grmovnic in dreves, ki tu lepo uspevajo, nekatere v čudovitih drevoredih. Posebno lepo je zvečer, ko v mestu zažari na tisoče lučk. Če si zaželite igralniške zabave in razvedrila lahko obiščete eno izmed igralnic ali igralnih salonov.

  • Flyer
  • Opis: Nova Gorica 2000

Galerija slik

Več iz te kategorije:

Warning: Illegal string offset 'style' in /home/ententefloralesi/public_html/slo/libraries/cms/module/helper.php on line 234

Warning: Illegal string offset 'style' in /home/ententefloralesi/public_html/slo/libraries/cms/module/helper.php on line 251